Ντέκλαν Ράις - Άρσεναλ: Πόσα (φάουλ) θες να μας τρελάνεις;

Η σχέση θεωρίας-πράξης συνήθως είναι γραμμική. Ο καλός εκτελεστής στημένων φάσεων κερδίζει τον τίτλο του μέσα από την τριβή, από τις εργατοώρες στην προπόνηση, από τα αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο και την εμπιστοσύνη του coach. Όλοι οι σπουδαίοι free kick takers προφανώς δεν... φύτρωσαν. Κέρδισαν σταδιακά το status τους, βρήκαν τείχος πολλές φορές, αστόχησαν άλλες τόσες και συνέχισαν να δουλεύουν την τέχνη τους στον αέναο δρόμο της τελειότητας. Σχεδόν, όλοι, οι σπεσιαλίστες, όμως, είχαν προϊδεάσει από νωρίς πως κυνηγούν το απευθείας φάουλ, πως διαθέτουν την έφεση στο σκοράρισμα. Όχι, όμως και στην περίπτωση του Ντέκλαν Ράις.
Με 15 εκτελέσεις σε εννέα χρόνια καριέρας, είναι ασφαλές να πούμε πως ο Ράις ουδέποτε είχε καταθέσει ψήγματα ενός εν δυνάμει δεινού εκτελεστή φάουλ. Να το γράψουμε αλλιώς: Με μηδέν εύστοχα φάουλ σε 412 ματς επαγγελματικής καριέρας, ποιος θα πόνταρε ποτέ πως ο Άγγλος διεθνής χαφ θα τρομοκρατούσε με όχι ένα, αλλά δύο «διαστημικά», αριστοτεχνικά, back-to-back χτυπήματα τον πλέον «ανίκητο» κίπερ της Ευρώπης και την 15 φορές τροπαιούχο του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα σε 12 λεπτά;
Πιθανότατα, ούτε ο ίδιος ο Ράις, ο οποίος μετά το παιχνίδι έδειξε να μην... πιστεύει αυτό που κατόρθωσε απέναντι στη Βασίλισσα. Στην πραγματικότητα ίσως να το έκαναν μόνο τρεις άνθρωποι: Ο Μπουκάγιο Σάκα, ο οποίος πριν την εκτέλεση για το 1-0 παρότρυνε τον συμπαίκτη του να ακολουθήσει το ένστικτό του. Ο Μίκελ Αρτέτα, ο προπονητής που τόλμησε να του αναθέσει τις στημένες μπάλες φέτος, αρχικά με την εκτέλεση των κόρνερ από δεξιά. Και ο Νικολάς Χοβέρ, ο βοηθός που «άρπαξε» ο Αρτέτα από τη Σίτι και τον Γκουαρδιόλα, υπεύθυνος για τις στημένες φάσεις και σίγουρος μέσω της ανάλυσης δεδομένων πως το δυνατό δεξί πόδι του Ράις ήταν το απόλυτο «fit».
Η υπόδειξη του αλγορίθμου και το προαίσθημα των ανθρώπων της Άρσεναλ δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Ο Ντέκλαν Ράις ύφανε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Gunners σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ξεπερνώντας τον εαυτό του και περνώντας από την πράξη στη θεωρία πως ένας νέος elite εκτελεστής μόλις γεννήθηκε. Με ένα ασύλληπτο χτύπημα κι ένα δεύτερο που δεν... πιανόταν, σαν να προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό του για τις δυνατότητές του, οι οποίες βάσει των αριθμών του Wyscout ξαφνικά φαντάζουν απεριόριστες.
Ράις: Τα φάουλ που άγγιξαν το αδύνατο και το τέλειο
«Το αρχικό πλάνο ήταν να κάνω σέντρα. Μέτα είδα τη θέση του τείχους και του τερματοφύλακα και σκέφτηκα να το δοκιμάσω», είπε ο Ράις μετά το ματς. Και το σημείο στο οποίο έστησε την μπάλα για το πρώτο φάουλ στο 58', προδιέθετε «γέμισμα». Αυτό ίσως να σκέφτηκαν και οι αμυντικοί της Ρεάλ, οι οποίοι με συνυπεύθυνο τον Κουρτουά που το παραδέχθηκε στις δηλώσεις του, πελαγοδρόμησαν στη δημιουργία του τείχους και έδωσαν στον Ράις την ιδέα.
Από την ιδέα, όμως, στην εκτέλεση ο βαθμός επιτυχίας εύκολα συρρικνώνεται. Ο Ράις, όμως, το πέτυχε όπως και να έχει.
Δίνοντας τρομερά φάλτσα στην μπάλα η οποία πήρε τροχιά αρχικά εκτός εστίας και σταμάτησε να... στρίβει μόνο όταν κατέληξε στα δίχτυα (σαν άλλο χτύπημα του Ρομπέρτο Κάρλος όσο ιερόσυλη και να φαίνεται η σύγκριση), ο Ράις αιφνιδίασε και νίκησε κατά κράτος τον Βέλγο κίπερ, σκοράροντας από μία θέση που ευστοχούν μόλις οι 6 στους 100! Στο 0,06 ο δείκτης των xGoals για το πρώτο, σχεδόν απίθανο χτύπημα, απόρροια της έμπνευσης και του συνδυασμού δύναμης και τεχνικής που προσέδωσε ο Άγγλος χαφ.
«Στο δεύτερο είχα πραγματικά την αυτοπεποίθηση. Απλά το χτύπησα». Η δήλωση του Ράις μετά το ματς αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο χορτάρι στο 70ο λεπτό. Με την Άρσεναλ να έχει κερδίσει για τα καλά το μομέντουμ του ματς και να υπερτερεί σε ενέργεια, ο σκόρερ του πρώτου αδιανόητου γκολ και πρώτου απευθείας φάουλ στην καριέρα του, έστησε ξανά την μπάλα. Αυτή τη φορά πιο κεντρικά και πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, σε ένα σημείο και μια γωνία πιο ευνοϊκή για απευθείας εκτέλεση και για γκολ.
Σύμφωνα με το Wyscout, τα xGoals της δεύτερης εκτέλεσης του Ράις ήταν λίγο ανώτερα της πρώτης, συγκεκριμένα στο 0,12. Από την πλευρά του εκτελεστή, δηλαδή, οι πιθανότητες ήταν διπλάσιες. Σύνολο, 2 γκολ για xGoals μόλις 0,18 αθροιστικά!
Ο Κουρτουά δίνει άλλη αξία στο ρεκόρ του Ράις
Η μεγάλη διαφορά, όμως, μεταξύ των δύο εκτελέσεων αναδεικνύεται από τη θέση του τερματοφύλακα. Στην προκειμένη του κορυφαίου, μάλιστα, κίπερ των τελευταίων ετών στο Champions League, Τιμπό Κουρτουά, μέσα από τον δείκτη των xCG (expected conceded goals), που μετρά πόσο συχνά μετατρέπεται μια τελική προσπάθεια σε γκολ για έναν τερματοφύλακα. Όσο χαμηλότερη η τιμή τόσο πιο σπάνιο, δύσκολο ή και... αδικαιολόγητο το γκολ.
Το πρώτο φάουλ του Ράις στον δείκτη xCG είχε μόλις 0,13. Ένα πραγματικά δύσκολο και σπάνιο γκολ που επετράπη χάρη στην άριστη εκτέλεση του Ράις και τα λάθη τείχους-Κουρτουά. Στο δεύτερο, ο Βέλγος κίπερ δέχθηκε απειλή ύψους 0,55 στα xCG, μια σαφώς πιο πιθανή θέση για γκολ που αποδείχθηκε και στην πράξη. Ο Ράις, όμως, έβαλε και το... κερασάκι, στέλνωντας την μπάλα στον ορισμό του... «Γ», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε τερματοφύλακα να αντιδράσει.
Φυσικά, ο Κουρτουά δεν είναι ο μέσος κίπερ και συχνά πυκνά καταφέρνει και εξουδετερώνει τελικές που ξεπερνούν και τα 0,6 και τα 0,7 xCG. Στο σύνολο του ματς άλλωστε και αν εξαιρέσει κανείς τα τρία γκολ, ο Βέλγος κράτησε το μηδέν σε τελικές ευκαιρίες που προϋπέθεταν πως θα δεχθεί 1-2 τέρματα (xCG 1,7). Οι τρεις υπέρ-ποιοτικές εκτελέσεις, όμως, από Ράις και Μερίνο ήταν απλά πάνω από τις δυνάμεις του.
Η αξία του αντιπάλου, άλλωστε, είναι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το επίτευγμα του Ράις κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Απέναντί του, βρισκόταν ο τερματοφύλακας που πήρε... μόνος του το τρόπαιο το 2022 στον τελικό του Παρισιού, τον κίπερ που φέτος έχει δεχθεί τρία γκολ λιγότερα από το αναμενόμενο (16 γκολ αντί 19,2 xcG) και 14 συνολικά στην καριέρα του στο Champions League (90 γκολ παθητικό με xcG 104,2).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.