Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τι γεύση μας άφησε η πρώτη φάση

Η ποδοσφαιρική ρήση αναφέρει πως «η πραγματική διοργάνωση ξεκινάει στα νοκ-άουτ». Το πρώτο... ξεσκαρτάρισμα γίνεται στη φάση των ομίλων και έπειτα συνεχίζουν οι δυνατοί, με στόχο να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου. Και, διαχρονικά, ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας είναι αυτό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είχε τους λόγους του για να κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή. Στους αγωνιστικούς χώρους έχουμε δει παιχνίδια με εντυπωσιακά σκορ, όπως το Πόρτο-Αλ Αχλί 4-4, το Μαμελόντι-Ντόρτμουντ 3-4 ή το πρόσφατο Γιουβέντους-Μάντσεστερ Σίτι 2-5, ενώ στις εξέδρες υπάρχει μία μίξη πολιτισμών και κουλτούρας. Οι οικοδεσπότες Αμερικανοί μπορεί να μην είναι λάτρεις του... soccer ή οι Ευρωπαίοι να μην έχουν κάνει το μεγάλο ταξίδι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο υπάρχει το πάθος των Λατινοαμερικάνων και η αφοσίωση των Ασιατών. Τι άλλο, όμως, είδαμε στα πρώτα 48 παιχνίδια της διοργάνωσης;
Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν το πάνω χέρι και αυτό δεν αποτελεί κάποια έκπληξη. Άλλωστε και στις προηγούμενες διοργανώσεις, με διαφορετικό φορμάτ και λιγότερες ομάδες, συνήθως οι Ευρωπαίοι έφταναν στην κορυφή του κόσμου. Ήδη στη φετινή διοργάνωση, από τις 16 ομάδες των νοκ-άουτ, οι 9 προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ στην ισοβαθμία έχασε την πρόκριση και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Πόρτο και Σάλτσμπουργκ έφτασαν, επίσης, κοντά, κάτι που σημαίνει ότι για πολύ λίγο δεν έγινε το απόλυτο με 12/12 από πλευράς UEFA. Και αυτό, χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρουν αγωνιστικά. Άλλωστε, προέρχονται από μία πολύ κοπιαστική σεζόν και μέχρι ώρας πηγαίνουν... στο ρελαντί. Μέχρι να φτάσει η κρίσιμη ώρα και το τρόπαιο αρχίζει να αχνοφαίνεται.
Οι μόνες ομάδες που έδειξαν ότι μπορούν να κοντράρουν τις ευρωπαϊκές είναι οι βραζιλιάνικες, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Η απόδειξη; Οι τέσσερις τελευταίοι κάτοχοι του Copa Libertadores, που πήραν με αυτόν τον τρόπο και το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, προέρχονται από τη χώρα του καφέ. Παλμέιρας (2021), Φλαμένγκο (2022), Φλουμινένσε (2023) και Μποταφόγκο (2024). Πόσες από αυτές συνεχίζουν στη φάση των «16»; Όλες! Με αποκλεισμούς ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ οι μισές τερμάτισαν στην πρώτη θέση. Την ίδια ώρα, οι δύο έτεροι εκπρόσωποι της CONMEBOL απογοήτευσαν. Οι αργεντίνικες Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς μπορεί να διαθέτουν πιο βαριά φανέλα από τους συλλόγους της Βραζιλίας, όμως γνώρισαν τον αποκλεισμό. Και έδειξαν πως έχουν μπροστά τους δρόμο, ώστε να ανακτήσουν τα πρωτεία.
Ενδεικτικό είναι πως η Μπόκα... κατάφερε να μην κερδίσει τους ημιεπαγγελματίες της Όκλαντ Σίτι. Μία ομάδα που έζησε στο έπακρο το δικό της ποδοσφαιρικό παραμύθι, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της Ωκεανίας. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν είχαν φανταστεί οι παίκτες της Όκλαντ, ότι θα αντιμετώπιζαν ομάδες, όπως η Μπόκα, η Μπάγερν και η Μπενφίκα. Άλλωστε, για το λόγο αυτό πήραν άδεια από τις κανονικές τους δουλειές (ποδόσφαιρο παίζουν ερασιτεχνικά), ώστε να είναι παρόντες στο μεγάλο ραντεβού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Η νέα μορφή της διοργάνωσης, με τους 32 φιναλίστ, τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα και παρά το γεγονός ότι γύρισαν πίσω με 17 γκολ στην πλάτη, όλη αυτή την ιστορία που έζησαν στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα τη διηγούνται μελλοντικά στα εγγόνια τους, στη Νέα Ζηλανδία.
Κι αν η περιπέτεια για την Όκλαντ Σίτι και τις άλλες 15 ομάδες που αποκλείστηκαν, μόλις τελείωσε, για τους υπόλοιπους 16 συνεχίζεται. Τι μπορούμε να περιμένουμε από ‘δω και πέρα; Όπως είπαμε, οι ευρωπαϊκές ομάδες αναμένεται να φορτσάρουν όταν φτάσουν τα κρίσιμα παιχνίδια, με φόντο το πολυπόθητο τρόπαιο. Κοινώς, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μετατραπεί σε ένα μικρό Champions League. Υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, στα προημιτελικά να υπάρχουν επτά ευρωπαϊκές ομάδες και μόλις μία βραζιλιάνικη (από τον «εμφύλιο» Παλμέιρας-Μποταφόγκο), ενώ όπως είναι διαμορφωμένα τα δύο μονοπάτια των νοκ-άουτ, δεν αποκλείεται να δούμε στα ημιτελικά τα εξής ζευγάρια: Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο η κούπα με τα... μεγάλα αφτιά θα λείπει!
Υ.Γ. Σαφώς και υπάρχουν αστοχίες οργανωτικά από πλευράς FIFA. H παγκόσμια ομοσπονδία είναι τυχερή που δεν κατέκτησε φέτος το Champions League η Μπαρτσελόνα ή η Άρσεναλ (που έφτασαν στα ημιτελικά). Γιατί με το σύστημα πρόκρισης που είχε θεσπίσει, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο φετινός πρωταθλητής Ευρώπης δε θα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Υ.Γ. 2 Ναι, ο Λιονέλ Μέσι και η Ίντερ Μαϊάμι μπήκαν... με το ζόρι στη διοργάνωση. Δεν ξέρω, αν συμβαίνει σε μένα μόνο, αλλά θυμίζει και σε εσάς την προ 15ετίας νιότη σας, η παρουσία του Αργεντινού στον αγωνιστικό χώρο;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.