Αρης: Η τεχνογνωσία και η αντίληψη της αγοράς χρειάζονται σε κάθε ομάδα

Αρης: Η τεχνογνωσία και η αντίληψη της αγοράς χρειάζονται σε κάθε ομάδα

Αρης: Η τεχνογνωσία και η αντίληψη της αγοράς χρειάζονται σε κάθε ομάδα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις σοβαρές σκέψεις διαφοροποίησης του μοντέλου αγωνιστικής διοίκησης στον Άρη και την απαραίτητη προσθήκη προσώπων που «μυρίζουν» και ξέρουν την παγκόσμια ευρωπαϊκή αγορά.

Προφανώς, ο Άρης έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα στο ζήτημα πρόσληψης τεχνικού διευθυντή έχοντας ξεπεράσει το στάδιο των σκέψεων αλλά και προχωρήσει στο αντίστοιχο των επαφών. Λογικά προηγήθηκε ο διαχωρισμός των περιπτώσεων που μπορούν να ταιριάξουν στο περιβάλλον της ομάδας και στον τρόπο (συνολικής) διοίκησης του οργανισμού. Λίγο πολύ, ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί και τη βασική αγορά στην οποία κινούνται οι υποψήφιοι, βάσει των αντιστοίχων αγορών από τις οποίες συνηθίζει να «ψωνίζει» ο Άρης.

Αν και κατά την προσωπική μου άποψη, η «ισπανοποίηση» του γκρουπ δεν οδήγησε στα αποτελέσματα που προσδοκούσε η διοίκηση, ο ιδιοκτήτης και το φίλαθλο κοινό. Οδήγησε μεν στη σταδιακή αγωνιστική αναβάθμιση προσδίδοντας επιπλέον ποδοσφαιρική ποιότητα, δεν διαθέτει όμως το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται για την ολοκληρωτική επιτυχία του club. Γι’ αυτό εξάλλου ο αριθμός των αλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τις δέκα-δώδεκα.

Το μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης παρουσία τεχνικού διευθυντή, προσωπικά, δεν με βρίσκει αντίθετο. Ίσα-ίσα που είμαι υπέρ της λήψης μιας απόφασης, μέσα από τη συγκέντρωση απόψεων 3-4 ανθρώπων και της έρευνας του καθενός. Τα πολλά μυαλά παράγουν περισσότερες ιδέες διευρύνοντας παράλληλα το πεδίο συγκέντρωσης πληροφοριών.

Στην έρευνά του, ο τεχνικός διευθυντής θα επικοινωνήσει με προπονητές αλλά και ομολόγους του. Ο προπονητής θα πράξει το ίδιο με συναδέλφους του αλλά και πρώην παίκτες του. Η τελειότητα δεν επιτυγχάνεται πάντα, σίγουρα όμως μειώνεται το ποσοστό ρίσκο.

 

Γιατί στην αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή, σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα, η συνέπεια, η συναδελφικότητα και συνολικά ο πρότερος αγωνιστικός και προσωπικός βίος έχουν τη σημασία τους. Αυτές οι πληροφορίες δεν αντλούνται μέσα από το scouting ενός-δύο αγώνων ή από τον ατζέντη που τον εκπροσωπεί γιατί ο τελευταίος θέλει να πουλήσει την πραμάτεια του. Αυτές συγκεντρώνονται μέσα από ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί ο «λεγάμενος» και συνήθως δεν αμφισβητούνται.

Ο Ουζουνίδης

Συνεπώς, η παρουσία ενός ανθρώπου με τεχνογνωσία και «άκρες» στην αγορά είναι απαραίτητη. Για αγορές και πωλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα του δοθεί «λευκή επιταγή». Προσωπικά είμαι εναντίον αυτής της πρακτικής εκτός κι αν η ικανότητα του εκλεκτού υπερέχει κάθε αμφισβήτησης. Από τον ελεγκτικό μηχανισμό του οργανισμού κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται.
Στο δε μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης του Άρη, ουδέποτε υπήρξε παροχή «λευκής επιταγής» κι αυτό δεν είναι κατακριτέο. Άλλοι ιδιοκτήτες το παραδέχονται με ειλικρίνεια, άλλοι πάλι το αποφεύγουν, μα όλοι μαζί απαιτούν μια μορφή παρέμβασης (και) στις αγωνιστικές αποφάσεις. Το «συναποφασίζω» δεν είναι κακό. Το «επιβάλλω» είναι το λάθος.

Ούτε μπορεί να κριθεί «μη κατάλληλο» αυτό το μοντέλο βάσει των πεπραγμένων τεχνικών διευθυντών που πέρασαν από την ομάδα στο παρελθόν. Υπό την ίδια έννοια, μια ομάδα δεν θα πρέπει να διαθέτει προπονητές και παίκτες αν η αξιολόγηση βασίζεται πάνω σε αποτυχίες του παρελθόντος. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομάδων οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα έως ότου βρουν τα κατάλληλα πρόσωπα για την εκτέλεση του σωστού αγωνιστικού πλάνου.

Το τελευταίο έχει μεγαλύτερη σημασία. Το επίπεδο καταλληλόλητας. Οι ποδοσφαιρικές ιδέες του τεχνικού διευθυντή θα πρέπει να έρχονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ταύτισης με τις αντίστοιχες του προπονητή ο οποίος έχει την ευθύνη εκτέλεσής τους. Παραδείγματος χάρη, αν ο τεχνικός διευθυντής αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία δημιουργίας κορμού γηγενών παικτών κι έχει στο μυαλό του παίκτες οι οποίοι μπορούν να υπηρετήσουν ένα «απαρχαιωμένο» στιλ ποδοσφαίρου και την ίδια ώρα ο προπονητής έχει εκ διαμέτρου αντίθετες ιδέες, προφανώς, δεν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν. Κι αυτό το είδαμε και συνεχίζουμε το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κάπως έτσι ερμηνεύεται το… χάσιμο των ιχνών των τεχνικών διευθυντών.

Εν τέλει, εφόσον έρθει, καλώς να έρθει ο τεχνικός διευθυντής στον Άρη υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τη διάθεση συνεργασίας με τον προπονητή παράλληλα της γνώσης του περιβάλλοντος στο οποίο θα εργαστεί.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.