F1: Οι δύο οδηγοί που μπήκαν στη λίστα του Forbes

F1: Οι δύο οδηγοί που μπήκαν στη λίστα του Forbes
Μόνο δύο οδηγοί από τον κόσμο του motorsport κατάφεραν να μπουν στους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2025 – και δεν προκαλεί έκπληξη ποιοι είναι.

Ο πλανήτης του αθλητισμού κινείται σε τροχιά δισεκατομμυρίων. Η ετήσια λίστα του Forbes με τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο δημοσιεύτηκε, και για μία ακόμη χρονιά, είναι γεμάτη με τα γνωστά υπερ-ονόματα του ποδοσφαίρου, του NBA, του NFL και της πυγμαχίας. Όμως από το σύμπαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μόνο δύο οδηγοί κατάφεραν να βρουν θέση: ο Λιούις Χάμιλτον και ο Μαξ Φερστάπεν.

Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 κατατάσσεται στην 22η θέση, με συνολικά έσοδα 80 εκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία χρονιά. Ο τρις πρωταθλητής και σημερινός κυρίαρχος της κατηγορίας βρίσκεται δύο θέσεις πιο κάτω, στην 24η, με ετήσια έσοδα 78 εκατομμυρίων.

Ο Χάμιλτον διατηρεί το «εμπορικό του momentum»

Παρότι βρίσκεται πλέον στο λυκαυγές της καριέρας του στη F1, ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Σύμφωνα με το Forbes, από τα 80 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε, τα 60 εκατ. προήλθαν από το συμβόλαιό του και τις αγωνιστικές απολαβές του, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. προήλθαν από χορηγίες, δημόσιες εμφανίσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Η σεζόν στη Ferrari ενδέχεται να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο το brand του, ειδικά αν συνδυαστεί με αγωνιστική ανάκαμψη. Προς το παρόν, παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος οδηγός του κόσμου – για μία ακόμη χρονιά.

 

Ο Φερστάπεν τα βγάζει… στην πίστα

Ο Μαξ Φερστάπεν, από την άλλη, δεν έχει την εμπορική λάμψη του Χάμιλτον, αλλά… έχει την πίστα. Τα 72 από τα 78 εκατομμύρια των συνολικών εσόδων του ήρθαν από το αγωνιστικό του συμβόλαιο με τη Red Bull και τα bonus επιτυχιών. Είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος οδηγός στον κόσμο και, όπως όλα δείχνουν, η ανοδική του πορεία είναι ακόμα μακριά από την κορύφωσή της.

Τα μόλις 6 εκατ. δολάρια από εμπορικές συμφωνίες δείχνουν μια πιο «κλειστή» προσέγγιση, αν και αναμένεται στα επόμενα χρόνια η εικόνα αυτή να αλλάξει, ιδίως με την αύξηση της απήχησης της F1 στις ΗΠΑ και την Ασία.

Η εξαίρεση στον κανόνα του δισεκατομμυρίου

Από τα συνολικά 4,23 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν οι 50 αθλητές της λίστας, οι οδηγοί συμμετείχαν με λιγότερο από το 4%. Το νούμερο αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, παρά το υπερθέαμα και τα υψηλά έσοδα (και έξοδα), ο μηχανοκίνητος αθλητισμός παραμένει οικονομικά πιο περιορισμένος σε σχέση με το NBA, το ποδόσφαιρο ή τα μεγάλα πρωταθλήματα των ΗΠΑ. Ακόμα κι έτσι όμως, η Formula 1 έχει δύο σταθερούς εκπροσώπους ανάμεσα στους παγκόσμιους χρηματικούς «τίτλους».

Φωτογραφίες: Red Bull

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!