Εξαιρετικά δυνατός ήχος που δεν θα μπορούσαν να κάνουν τα ζώα καταγράφηκε από τα βάθη της θάλασσας (vid)

- Η πρώτη καταγραφή του Bloop
- Θεωρίες για το τι προκαλούσε τον ήχο
- Η λύση του μυστηρίου έρχεται από την Ανταρκτική
- Γιατί κάποιοι πίστεψαν πως ήταν ήχος ζώου;
Ένας ήχος που καταγράφηκε στα βάθη του ωκεανού προβλημάτισε τους ειδικούς για χρόνια, πριν αποκαλυφθεί τελικά τι κρυβόταν πίσω από το μυστήριο. Και, spoiler alert: δεν ήταν κάποιο θαλάσσιο τέρας.
Η αχανής έκταση του ωκεανού συνεχίζει να γοητεύει, με μόλις το 0,001% του βυθού να έχει εξερευνηθεί σύμφωνα με νέα μελέτη. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που μυστήρια, όπως άγνωστα πλάσματα ή αποτυπώματα σαν... οπλές στον πυθμένα, κρατούν ζωντανές τις πιο ακραίες θεωρίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε και ο μυστηριώδης ήχος του 1997, γνωστός ως Bloop.
Η πρώτη καταγραφή του Bloop
Ερευνητές της NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ) κατέγραφαν υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα στον νότιο Ειρηνικό, όταν τα υδρόφωνα κατέγραψαν έναν «παράξενο, ισχυρό και εξαιρετικά δυνατό» ήχο.
Τα μικρόφωνα είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση πάνω από 3.200 χλμ μεταξύ τους και κατέγραψαν τον ήχο επανειλημμένα. Ήταν διαφορετικός από κάθε τι που είχαν ακούσει μέχρι τότε. Έτσι, γεννήθηκε ο θρύλος του Bloop.
Θεωρίες για το τι προκαλούσε τον ήχο
Η NOAA και το Εργαστήριο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Ειρηνικού ξεκίνησαν έρευνα για να εντοπίσουν την προέλευση του ήχου. Τα σενάρια περιλάμβαναν:
- Μυστικές στρατιωτικές δοκιμές
- Κινητήρες πλοίων
- Ανέμες αλιευτικών
- Γιγαντιαία καλαμάρια, φάλαινες ή ακόμα και... τον Λοχ Νες
Οι επιστήμονες όμως απέκλεισαν σχετικά γρήγορα το ενδεχόμενο να πρόκειται για ήχο από κάποιο ζώο.
Η λύση του μυστηρίου έρχεται από την Ανταρκτική
Το 2005, ερευνητές τοποθέτησαν υδρόφωνα πιο κοντά στην Ανταρκτική για να μελετήσουν ηφαιστειακούς ήχους του θαλάσσιου βυθού. Εκεί, κατέγραψαν θορύβους με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Bloop.
Η απάντηση ήρθε σχεδόν τυχαία: ήταν απλώς ο ήχος ενός παγοσεισμού – ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από το σπάσιμο και αποκόλληση παγόβουνων από παγετώνες της Ανταρκτικής.
Σύμφωνα με τη NOAA, οι παγοσεισμοί είναι όλο και πιο συχνοί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Ρόμπερτ Ντζιακ, σεισμολόγος από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εξήγησε: «Κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες "παγοσεισμοί" από ρήγματα θαλάσσιου πάγου και αποκολλήσεις από παγετώνες, και οι ήχοι αυτοί μοιάζουν πολύ με τον Bloop».
Γιατί κάποιοι πίστεψαν πως ήταν ήχος ζώου;
Ο μύθος ότι ο Bloop προερχόταν από κάποιο πλάσμα προέκυψε επειδή ο ήχος αναπαραγόταν 16 φορές ταχύτεραb από την πραγματική του ταχύτητα, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει με… κραυγή.
«Όταν ο ήχος ακούγεται σε πραγματικό χρόνο, μοιάζει περισσότερο με σεισμό, κάτι σαν βροντή», ανέφερε ο Ντζιακ. Έτσι, ακόμη μια θεωρία για θαλάσσια τέρατα καταρρίπτεται με τη βοήθεια της επιστήμης.