Σιδηρόδρομος-μαμούθ από Κίνα στην Ευρώπη: Η νέα υπεργραμμή 12.000 χλμ που αλλάζει τις παγκόσμιες μεταφορές

Σιδηρόδρομος-μαμούθ από Κίνα στην Ευρώπη: Η νέα υπεργραμμή 12.000 χλμ που αλλάζει τις παγκόσμιες μεταφορές
Μία νέα γραμμή τρένου, που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι στα «σκαριά» και θα ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.

Ένα φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Πρόκειται για μια προτεινόμενη γραμμή μήκους 12.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, με στόχο την επανάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η εμπορευματική κίνηση μεταξύ Κίνας και Ιράν έχει αυξηθεί ραγδαία, με αύξηση 2,6 φορές μόνο στους πρώτους μήνες του 2025. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό για μια ταχύτερη και πιο αποδοτική χερσαία γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, έξι χώρες - Καζακστάν, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν και Τουρκία - συμμετείχαν σε υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Τεχεράνη για να χαρτογραφήσουν το μέλλον του Ευρασιατικού διαδρόμου μεταφορών.

Ο στόχος: Η δημιουργία ενός εμπορευματικού διαδρόμου που θα συνδέει Κίνα με Ευρώπη

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιας κλάσης εμπορευματικού διαδρόμου που θα εκτείνεται από την καρδιά της Κίνας, διασχίζοντας την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, κατευθυνόμενος απευθείας στην Ευρώπη. Η νέα αυτή διαδρομή θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο αποστολής εμπορευμάτων από την ανατολική Κίνα στην Ευρώπη από 30-45 ημέρες σε μόλις 18-25 ημέρες, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και τις απρόβλεπτες θαλάσσιες διαδρομές.

Η Κίνα και το Ιράν έχουν ήδη εγκαινιάσει εμπορευματικές αμαξοστοιχίες στο πλαίσιο του νέου διαδρόμου, με το Ιράν να στέλνει την πρώτη του εμπορευματική αμαξοστοιχία στην Κίνα τον Ιούλιο του 2024. Η διαδρομή αυτή διέρχεται από το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.
IntelliNews.

 

Η μεγαλύτερη διαδρομή στον κόσμο: Πάνω από 8 δις. εκτιμάται το κόστος

Αν και το συνολικό κόστος του νέου σιδηροδρόμου δεν έχει αποκαλυφθεί, αναμένεται να είναι σημαντικό, με προηγούμενα έργα όπως ο σιδηρόδρομος Κίνας–Κιργιζίας–Ουζμπεκιστάν να κοστίζουν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η νέα διαδρομή δεν θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς υπάρχουν ήδη διαδρομές όπως η Τσονγκτσίνγκ (Κίνα) προς Ντούισμπουργκ (Γερμανία) και η Γιγού προς Μαδρίτη (Ισπανία), μήκους περίπου 13.000 χιλιομέτρων.

Η ανάπτυξη αυτού του διαδρόμου αναμένεται να ενισχύσει την ταχύτητα και την αξιοπιστία των μεταφορών, μειώνοντας τις καθυστερήσεις στα σύνορα χάρη στη βελτιωμένη υποδομή στο Ιράν και την Τουρκία. Επιπλέον, θα προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή που παρακάμπτει τη Ρωσία, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Η πρόοδος αυτού του έργου υπογραμμίζει τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας στην ανάπτυξη υποδομών που ενισχύουν την παγκόσμια συνδεσιμότητα και το εμπόριο.